Nieuws
Justitie wil vertrouwen van de burger terugwinnen?
september 2024
Wie het artikel leest, leest volgende uitspraak: "Als burgers de werking van Justitie niet begrijpen, zal er altijd een reden tot wantrouwen en argwaan zijn", zegt Guido Vermeiren, procureur-generaal bij het Antwerpse hof van beroep.
Heel wat burgers die geconfronteerd worden met de werking van justitie, merken dat hun wantrouwen en argwaan toeneemt naarmate de werking beter bekend wordt. Onder meer ouders die amper tot geen persoonlijk contact meer kunnen hebben met hun eigen kind, merken al decennia lang dat justitie lang niet altijd passend inzet op contactbehoud- en herstel. Ouders die grotendeels tot volledig afhankelijk zijn van de (on)wil van de andere ouder of van pleegouders, merken dat justitie zwaar tekortschiet om deze flagrante schending van wetten, kinder- en mensenrechten binnen een aanvaardbare termijn op een constructieve manier te herstellen.
Er loopt heel wat scheef bij justitie wat dit betreft. Het niet naleven van een omgangsregeling is strafbaar, maar de behandeling van het strafbare feit wordt doorgesluisd naar een burgerrechtelijke familierechter die geen mandaat heeft iets te ondernemen tegen strafbare feiten. Als de ouder die de contactbreuk installeert en in stand blijft houden, (eventueel via kindonvriendelijke indoctrinatie, het onder druk zetten van het kind enz.,) niet in vrijwilligheid meewerkt om in het belang van het kind ook gelijkwaardig contact met de andere ouder te bevorderen, dan schiet justitie zwaar tekort.
Duizenden ouders die de werking van justitie kennen, weten dat hun mensenrechten en de kinderrechten zeker niet altijd gewaarborgd worden door de magistratuur. Kinderen worden of niet of te kort gehoord, beïnvloeding door een ouder wordt niet herkend of als er geen beïnvloeding is, wordt deze vermoed, feiten en bewijzen worden opzij geschoven en ongefundeerde beweringen en niet aangetoonde beschuldigingen en zelfs aangetoond valse beschuldigingen worden voor waar aangenomen. Dit staat haaks op alles waar justitie zou moeten voor staan. Dit is nog maar een kleine greep van wat duizenden Vlaamse ouders tot hun grote verbijstering merken.
Duizenden rechtszoekenden merken al decennia lang dat er een hele grote willekeur heerst binnen justitie. Met "elk dossier is anders", duwen magistraten elke verantwoordelijkheid van zich af. Elk dossier is inderdaad anders, dat klopt. Wat ook klopt is dat, de meningen van magistraten heel ver uiteen liggen. Er kan met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid gezegd worden dat als tien magistraten zouden oordelen over één dossier, er minstens tien verschillende vonnissen uit voort zouden vloeien. Dit gaat dus niet om het dossier, maar om wat de magistratuur van dat ene dossier vindt. Bijzonder is dat de kans extreem groot is dat de inhoud van de vonnissen alle richtingen uitgaan. Er zit geen enkele lijn in.
"Niets is zeker", gaf een advocaat aan. Meerdere advocaten geven achter de schermen al jaren aan dat er bij de familierechtspraak heel veel scheef loopt. Wetten en mensenrechten worden er meer dan eens geschonden alsof dat de normaalste zaak is. Het EVRM is te dikwijls niet meer dan wat nietszeggende woorden waar niemand zich de facto aan dient te houden. Elk vonnis dient dan wel gemotiveerd te worden, maar de motivering hoeft blijkbaar geen steek te houden en zeker niet gebaseerd te worden op een ernstige basis. Dikwijls zijn verzinsels en persoonlijke meningen voldoende om een vonnis op te baseren. Daaaag rechtsstaat!
Veel problemen vloeien net voort uit de werking van justitie. Het gaat om veel meer dan om wat misverstanden, onwetendheid en communicatie. Als justitie zichzelf oprecht wil verbeteren, dan dient justitie eens heel goed in de spiegel te kijken. Wat contactbreuk betreft, nemen heel wat magistraten historisch heel wat contraproductieve beslissingen. Ze blijven kiezen voor trajecten die al talloze keren aangetoond niet werken, die zelfs schadelijk zijn. Er wordt amper ingezet op passend en goed onderzoek en op (deel)oplossingen die aangetoond wel werken maar die de magistratuur links laat liggen. Een magistraat schreef een tijd geleden dat er een gebrek aan kennis is bij de magistratuur. Dat is precies ook wat heel wat gedupeerde ouders merken. Duizenden kinderen zijn hier slachtoffer van. Het is aan de magistratuur om zich deze kennis eigen te maken. Er hangen letterlijk duizenden mensenlevens vanaf. Het gaat er niet altijd om dat rechtszoekenden de werking niet kennen. Het gaat er dikwijls om dat minstens een deel van justitie over onvoldoende kennis beschikt. Dit erkennen en daar iets aan doen, zou het vertrouwen helpen opkrikken.
Hier is nog veel meer over te schrijven. Blauw Hart wil gerust in gesprek gaan en pijnpunten aangeven en helpen bij een betere justitie wat betreft contactbreuk tussen kind en ouder. Justitie is hier aan zet als ze het vertrouwen oprecht wil herstellen. Dit is een groeikans. Een kans om beter te doen. Hopelijk toont justitie zich bereid deze kans te grijpen.
Blauw Hart is alvast bereid hierbij te helpen.
info@blauwhart.be
Vraag aan de magistratuur
Blauw Hart las dit onderzoek Microsoft Word - CultofParenthood final version.doc (familyaccessfightingforchildrensrights.com).
Team Blauw Hart nodigt familie- en jeugdrechters uit dit document aandachtig en grondig te lezen en hierop via info@blauwhart.be onderbouwd zijn/haar bevindingen mee te delen. Blauw Hart is vooral sterk geïnteresseerd hoe de magistratuur dit omschrijft als 'in het belang van het kind'. Wat maakt dat opgroeien op deze manier 'in het belang' is van het kind en wat maakt dat aangehouden inzetten op communicatie tussen een actief verstotende ouder en een opzij gezette ouder waarbij duidelijk een groot machtsverschil zit als voorwaarde tot ouderschap, helpend is?
Team Blauw Hart bedankt de magistratuur alvast voor haar medewerking.

Blauw Hart biedt een oplossing
Medewerkers van Blauw Hart verdelen op verschillende plaatsen in Vlaanderen rond 30 maart 2024 flyers met informatie over een praktische en positieve deeloplossing voor een schrijnend maatschappelijk probleem. Als een (klein)kind en (groot)ouder contact verliezen met elkaar na relatiebreuk tussen ouders, kan een CONTACTBUDDY een positief verschil betekenen.
De band tussen ouder en kind is één van de meest wezenlijke en bijzondere die er kan zijn tussen mensen. Relatiebreuk tussen ouders kan ertoe leiden dat het contact tussen kind en een ouder sterk tegengewerkt en zelfs verbroken wordt. Als dit gebeurt tegen de wil van de ouder die amper tot helemaal geen contact meer kan hebben met diens kind, kan die ouder op vandaag maar weinig ondernemen om dit contact te herstellen als de andere ouder dit niet (oprecht) wil. De procedures op vandaag verlopen uitermate langzaam en bieden al te dikwijls geen passende oplossing. Kinderen die contact verliezen met hun ene ouder en mee hierdoor sterk afhankelijk worden van de andere ouder, zitten al te dikwijls vast. Ze worden of niet gehoord, hun woorden worden anders geïnterpreteerd dan zij bedoelen of ze bezwijken onder de druk van de ouder waar ze zo afhankelijk van zijn, dat ze die ouder zo goed naar de mond praten dat degene waar ze hoogstens een paar keer een half uur mee praten, dit niet inziet. Het kan ook dat het kind zich nog niet goed kan uiten en wel wil dat een ouder bepaald gedrag niet langer stelt of er een probleem is, maar het daarom contact met die ouder niet wil verliezen. Blauw Hart merkt dat bepaalde details in die mate opgeblazen, uit context getrokken worden en hierop leiden tot een jarenlange nodeloze en pijnlijke contactbreuk.
Behoud van contact met ondersteuning kan een heel groot verschil maken. Zowel een kind dat sterk afhankelijk is van één ouder en geen toegang meer heeft met de andere ouder, vooral als hier feitelijk geen ernstige redenen voor aangetoond worden, als de ouder die grotendeels tot volledig buitenspel gezet wordt, verdienen een ernstige kans om eventuele problemen uit te praten. Kinderen en hun ouders verdienen alle kansen om in contact te blijven met elkaar, om om te leren gaan met elkaar, om elkaar beter te leren kennen doorheen hun evolutie. Ook als de andere ouder dit misschien niet wil. Blauw Hart verzet zich sterk tegen de soms heel grote overmacht van ouders die een contactbreuk installeren en de facto in stand houden. Blauw Hart pleit voor grondig en passend onderzoek, voor passende ondersteuning en hulp om ouders en kinderen samen door het leven te laten gaan, al zijn daar al eens problemen. Zo lang de veiligheid van de kinderen gegarandeerd wordt, is er geen reden waarom er geen contact in de één of andere vorm mogelijk zou zijn, integendeel.
In zijn wetsvoorstel van 30 maart 2004 (!!) bood toenmalige politicus Guy Swennen een oplossing voor deze problematiek: een CONTACTBUDDY. Een goed opgeleide en bekwame contactbuddy kan nagaan wat er gaande is in het (voormalige) gezin. Wat maakt dat er een contactbreuk is, wat heeft het kind nodig, hoe staan kind en ouders tegenover de contactbreuk, wat hebben de ouders nodig en vooral: hoe kan het contact snel en passend hersteld worden?
Twintig jaar geleden stelde Guy Swennen een praktische en positieve oplossing voor. Anno 2024 werd die nog niet ingevoerd. Gevolg is dat duizenden kinderen opgroeien zonder contact met hun ene ouder, ook al is daar geen objectieve, ernstige en aangetoonde reden voor. Sommige kinderen dragen hun verdriet hierover in alle stilte. Sommige kinderen dragen hier levenslang negatieve gevolgen van mee. Duizenden opzij geschoven en getroffen ouders worden depressief, komen door dit existentiële gemis en door de grote onmacht die ze ervaren in het systeem waar ze al te dikwijls vergeefs hulp zoeken, terecht in de GGZ of stappen uit het leven...
Dit wil Blauw Hart niet. Blauw Hart roept op om in te grijpen, om zowel de getroffen kinderen, jongeren en ouders te helpen. Hier, nu, concreet. Om die reden verspreiden medewerkers van Blauw Hart in Vlaanderen flyers waarop het principe van een CONTACTBUDDY zoals twintig jaar geleden al voorgesteld werd, uitgelegd wordt. Blauw Hart hoopt dat deze deeloplossing van het grote maatschappelijke probleem dat contactbreuk (door falsificatie) is, vanuit deze aandacht eindelijk, snel en deskundig ingevoerd wordt.
Voor meer info: info@blauwhart.be
Team Blauw Hart