Documentatie

 

Blauw Hart doet onophoudelijk aan literatuurstudie, schoolt zich bij via opleidingen, interviewt deskundigen, volgt webinars en meer om zoveel mogelijk kennis op te doen zodat professioneler gewerkt kan worden aan gelijkwaardig ouderschap en contactbreuk door falsificatie, een vorm van psychisch intrafamiliaal geweld, zo snel en goed mogelijk voorkomen en opgelost kan worden.

Blauw Hart deelt hier nuttige en relevante informatie en kennis. 

 

Als u interessante bijdragen kunt leveren, kunt u deze sturen via info@blauwhart.be.  Alvast bedankt hiervoor.

 

PASG

 

2023 November PASG Parental Alienation Study Group www.pasg.info Volume 8 Issue 6
Parental Alienation is in the DSM-5-TR, But not the Actual Words: APA Experts agree
William Bernett, MD and Amy J.L. Baker PhD
1704379987435 (licdn.com)

In dit document staan verwijzingen naar 'ouderverstoting' die op vandaag in de DSM-5-TR en in de ICD11 staan.

 

Karen Woodall

Encapsulated Delusional Disorder and Alienation of children in divorce and separation – Karen Woodall – Psychotherapist, Writer, Researcher, Trainer

In dit stuk geeft psychotherapeute Karen Woodall weer dat kinderen die de idee hebben dat één ouder volledig goed en de andere ouder volledig slecht is, wel eens kunnen lijden aan 'encapsulated dilusional disorder' of 'ingekapselde waanstoornis' (DSM-5 297.1 22). De kinderen geloven stellig dat hun ene ouder slecht en/of gevaarlijk is voor hen. Informatie die het tegendeel aantoont, wordt door hen niet opgenomen. De kinderen leren dit waanbeeld van de ouder waar ze grotendeels/volledig afhankelijk van zijn. Ze leren angst te hebben voor de gevaarlijke ouder, ook al zijn geen bewijzen dat die ouder gevaarlijk is en ook al is aangetoond dat er geen gevaar is vanuit die ouder. Kinderen zien de inzet van de zogenaamd gevaarlijke ouder om diens verantwoordelijkheid als ouder ten aanzien van de kinderen op te nemen, de wens om liefde, warmte en genegenheid als ouder te kunnen delen met diens kinderen, net als iets om angst voor te hebben daar waar andere kinderen baat hebben van de bescherming, levenslessen, opvoeding, liefde enz. van diens ouders. Kinderen die lijden onder 'ingekapselde waanstoornis' lijden emotionele en psychische schade. 

Er is een gelijkenis met kinderen die opgroeien met Munchausen by proxy of 'factitiuous disorder by proxy' waarbij de kinderen de idee aangeleerd krijgen dat ze (ernstig) ziek zijn. De gelijkenis is op dit vlak treffend: kinderen leren deze waanbeelden voor waar aannemen. Hierdoor worden ze afhankelijker van net diegene die hen de waanbeelden aanleren en hen op de koop toe vertellen dat zij de kinderen zullen beschermen tegen de gevaren. 

 

Natuurlijk is onderzoek naar eventueel geweld op/ziekte van de kinderen noodzakelijk. Als er geen geweld/ziekte is, maar de kinderen toch ingelepeld blijven krijgen dat de andere ouder gevaarlijk is en/of ze ziek zijn, dan is het van heel groot belang om snel en passend in te grijpen. In dit geval is er sprake van falsificatie. Dan is er sprake dat kinderen op een andere manier geweld aangedaan wordt.

 

Helaas blijven instanties hier zwaar in gebreke. Blauw Hart blijft aangehouden vragen om deze vorm van geweld op kinderen en intrafamiliaal geweld passend en tijdig aan te pakken. Deze vorm van geweld dient absoluut opgenomen worden in alle opleidingen sociaal agogisch werk, psychologie, sociologie,... Iedereen die werkt met kinderen, (zorg)leerkrachten, schooldirecties, (huis)artsen, verpleegkundigen, orthopedagogen, sociaal werkers,... dienen zo snel mogelijk goed geïnformeerd te worden over deze vorm van geweld op kinderen. Op vandaag blijft dit een groot gebrek ondanks alle informatie die ondertussen beschikbaar is voor wie wil weten.

 

Nick Woodall

 

Parental Alienation - A Splitting of the Self - YouTube

 

 

Hechting of gehechtheid? Klaar en duidelijk uitgelegd door Guy Bosmans • Studio Helder (spotify.com)

Hoogleraar psychologie aan de KU Leuven vertelt in deze podcast die aangeboden wordt door Helder Huis over Hechting en gehechtheid. Wie goed luistert en een minimum aan inzicht heeft, beseft dat magistraten nog heel veel bij te leren hebben. De relatie van een kind met ouders is primair zo blijkt. Het kind dus alleen de kans bieden zich goed te kunnen hechten aan één ouder omdat de andere ouder vanuit het vonnis sterk opzij geschoven wordt, kan niet gezien worden als in het belang van het kind. Elke ouder is anders, elk kind is anders en dit verandert ook doorheen de tijd. De ene ouder is beter met baby's, de andere met peuters, de ene is meer zorgend, de andere kan het kind leren vertrouw De hoogleraar benadrukt ook d

 

Fatherless Day Rally speech - Andrew Folkler (youtube.com)

 

 

 

pdf (overheid.nl)

 

Prof. Jennifer Harman - Parental Alienation (ouderverstoting) - YouTube

 

Understanding the Dark Side of Parental Alienation: Interview with Dr. Sharples on Abuse Findings (youtube.com)

 

https://www.ouderverstoting.eu/stikken

 

Psychological manipulation: An expert explains parental alienation to "48 Hours" - YouTube

 

Parental Alienation - Parental Alienation Syndrome References and Case Law (archive.org)

 

Adult Recall of Parental Alienation in a Community Sample: Prevalence and Associations With Psychological Maltreatment: Journal of Divorce & Remarriage: Vol 51, No 1 (tandfonline.com)

 

To Turn a Child Against a Parent Is To Turn a Child Against Himself: The Direct and Indirect Effects of Exposure to Parental Alienation Strategies on Self-Esteem and Well-Being: Journal of Divorce & Remarriage: Vol 52, No 7 (tandfonline.com)

 

Recommendations for best practice in response to parental alienation: findings from a systematic review — Monash University

 

Recommendations for best practice in response to parental alienation: findings from a systematic review - Templer - 2017 - Journal of Family Therapy - Wiley Online Library

 

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2023.1189840/full?fbclid=IwAR0uCkElNWOmE6z2Cfp9wBXsNa3VJ1CsP3CcYsJhDVlTRsCEKnBXJUHrkZg

 

Countering Denialism About Parental Alienation | Psychology Today

 

Advies Kinderrechtencommissariaat dd. 03/05/2023 > Advies_2022_2023_13_Kinderen_in_hoogconflictueuze_scheidingen_2.pdf (kinderrechten.be)

Jaarverslag van het Kinderrechtencommissariaat 2021-2022 1935 (vlaanderen.be) > punt 10.2 p. 102